Netwerken voor een baan!

Netwerken is tegenwoordig helemaal in, maar roept vaak associaties op met recepties aflopen, “koud bellen” en andere activiteiten die door veel mensen minder aangenaam zijn. Netwerken is gelukkig niet alleen acquisitie.

Netwerken is ook:

 • Contacten leggen
 • Over leuke situaties praten, zowel werk als privé
 • Kijken of je wat voor elkaar kunt betekenen

Waarom is netwerken belangrijk?
Naar verluidt komt 70% van de banen nooit in de krant, op het internet of op de werksite van UWV. Ze worden onderling vergeven.

Voorbeeld:
Zie je vaak advertenties in de krant voor pizzakoerier? Een enkel keer, maar veel meer pizzakoeriers worden koerier, omdat ze iemand kennen die dat al is. Ze worden als kandidaat pizzakoerier geïntroduceerd bij een pizzabakker door het netwerk.

Ander voorbeeld:
Heb je ooit een advertentie in de krant zien staan voor een minister? Nee. Hoe wordt je dan minister? Simpel, door iemand te leren kennen die je naam noemt bij de (dan nog) kabinetsformateur. Die fluistert je naam door aan de koning en voor je ’t weet sta je op het bordes.

Hoe kun je het beste netwerken?
Natuurlijk zijn deze twee voorbeelden voor de meeste mensen die een baan zoeken niet van toepassing. Toch worden ook op alle tussenliggende functieniveaus heel veel banen vergeven aan familie, vrienden of bekenden. Hoe zorg je er nou voor dat je zelf ook een baan krijgt via je netwerk.

 1. Investeer in je relaties wanneer je (nog) werkt. Relaties zijn niet alleen mensen boven je, maar ook van andere afdelingen, klanten, leveranciers etc. Vraag je eens af wie je zou kunnen en willen benaderen als je een (andere) baan zou zoeken en investeer in je relatie met hen.
 2. Relaties zijn ook de mensen van de hengelsportvereniging of de voetbalclub etc.
 3. Als je daadwerkelijk op zoek bent naar een baan, benader mensen in eerste instantie dan niet direct met de vraag. Het beste kun je vragen om advies. De boodschap dat je beschikbaar bent komt in een netwerkgesprek vanzelf naar boven.
 4. Als je nog werkt en je wilt niet dat je werkgever erachter komt dat je op zoek bent naar iets anders, wees dan alert op wat je zegt, want je wilt natuurlijk niet je huidige positie in gevaar brengen.
 5. Concentreer je niet (alleen) op belangrijke mensen. De meeste waardevolle netwerkcontacten zijn mensen op je eigen niveau of iets daarboven. Zij hebben het meeste belang erbij iets voor jou te doen, omdat het voor hen het meest waarschijnlijk is dat je ooit iets kunt terug doen.
 6. Praat (ook) met mensen in je directe omgeving. Weet precies hoe je partner aan zijn of haar baan is gekomen? Of je buurman? Of hoe zij omgaan met netwerken? Vraag er eens naar.
 7. Netwerken is niet alleen praten, maar vooral luisteren. De meeste mensen vinden het prettig om (over zichzelf) te praten. De kans aardig gevonden te worden is groter als je op tijd je mond weet te houden.
 8. Bedank je netwerkcontact voor het gesprek, maar ga niet slijmen. Een gepast geschenk achteraf of een fles wijn met kerst kan nuttig zijn, maar overtuig je ervan dat het kan. Met overdreven reacties verdwijnt je netwerk als sneeuw voor de zon.

De eerst benadering
Met een goede benadering zullen doorgaans negen van de tien mensen bereid zijn tot een kort gesprek. Enkele suggesties tref je hieronder aan.

 • Refereer naar iemands deskundigheid. Ik heb via …… (bijvoorbeeld een bekende) begrepen dat u jarenlange ervaring heeft (coaching)……… en mij behulpzaam zou kunnen zijn bij het adviseren ……… (voor een nieuwe baan).
 • Ik ben mij aan het heroriënteren op een nieuwe stap in mijn loopbaan en ik zou dit plan graag eens aan u willen voorleggen. Wellicht kun je mij adviseren bij het realiseren van dit plan.
 • Benadruk dat je niet verwacht dat de ander een vacature zal aanbieden. Benader dan ook niet mensen die “beslissers” zijn in sollicitatieprocedures bij deze organisatie.
 • Vraag een beperkte tijd aan de ander (bijvoorbeeld een half uur). Mocht het gesprek al pratende langer duren, bespreek dan of dat akkoord is.
 • Als je “via via” naar deze persoon doorverwezen bent, noem dan altijd de naam van die referent. Mevrouw X ……(of meneer) noemde mij uw naam in de overtuiging dat u mij zou kunnen adviseren.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen of met uw begeleider. Wij staan u graag te woord.