Een goede indruk maken met je CV

Jij weet wel van jezelf welke kwaliteiten je in huis hebt. Alles wat je gedaan hebt, opleidingen, banen, ervaringen, hebben ervoor gezorgd dat je bent wie je bent en kan wat je kan. Als je een leuke baan hebt gevonden waarvoor je belangstelling hebt, wil je natuurlijk dat diegene die straks jouw CV ontvangt, een beeld van je krijgt dat klopt, opvalt en relevant is voor de baan. Als je zorgt voor een duidelijke CV met jouw kwaliteiten en vaardigheden maak je meteen een goede indruk en val je op. Waar zal je op moeten letten?

  1. Stel jezelf de vraag wat je wil bereiken met je CV?

Een CV stel je op om ervoor te zorgen dat je informatie geeft aan iemand die een vacature heeft en die jou niet kent. Houd jezelf voor ogen dat een werkgever jouw CV leest om iemand te vinden voor een specifieke vacature. Een werkgever heeft weinig tijd en wil snel kunnen zien of jij een geschikte kandidaat bent. Je hoeft dus niet alles te benoemen wat je ooit allemaal hebt gedaan. Stel jezelf de vraag of hetgeen je opschrijft belangrijk is voor de werkgever om te bepalen of jij geschikt bent voor de baan.

  1. Het opstellen van een CV vraagt aandacht

Een goede CV stel je op door er tijd en aandacht aan te besteden. Een paar uur hiervoor uittrekken is wel nodig. Belangrijk is het dat het goed weergeeft wat je kan. Bovendien zal je het moeten aanpassen aan de functie waarop je solliciteert. Bij de ene sollicitatie zijn  bepaalde ervaringen en vaardigheden die je hebt opgedaan belangrijker dan bij een andere sollicitatie. Lees dus bij iedere sollicitatie op een bestaande vacature goed door welke eisen er worden gesteld en vaardigheden worden gevraagd. Iedere werkgever heeft andere interesses, waarop je zult moeten aansluiten.

  1. Hoe lang moet een CV zijn?

Een lezer van een CV zal je moeten boeien en je zult ervoor moeten zorgen dat iemand het gemakkelijk leest. Belangrijk is het om je CV kort en bondig te houden, maar wel informatief. Over het algemeen is een CV niet langer dan 2 pagina’s.

  1. Maak je CV overzichtelijk

Het is geen beschreven wet, maar een CV heeft gewoonlijk een bepaalde opbouw, namelijk:

–  Persoonsgegevens (naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, e-mail adres)
–  Persoonlijk profiel: wie ben jij als persoon, wat kun je, wat zoek je precies. Hiermee zorg je dat de lezer een indruk krijgt van jou als persoon, waarmee jij je onderscheidt van een ander en waardoor jij zo geschikt bent voor de functie.
–  Opsomming van je werkervaring: je geeft aan welke functies je hebt uitgevoerd en je begint met de meest recente. Je noemt de begin en einddatum/ de functie/ het bedrijf/ je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden
– Opsomming van je opleiding/ cursussen: je geeft aan welke opleidingen en cursussen je hebt gedaan en je begint met de meest recente. Je noemt de begin en einddatum/ opleiding/ instituut/ niveau/ diploma

–  Overig: hier noem je je talenkennis, computervaardigheden, hobby’s, etc.

Bedenk voortdurend dat degene die je CV leest, jou niet kent. Begrijpt de ander door je CV te lezen, wat je gedaan hebt?

  1. Hoe ziet je CV eruit?
    Zoals je ook doet als je iemand voor het eerst ziet, jouw CV maakt ook een eerste indruk, het wordt in één oogopslag al beoordeeld. Jouw CV hoeft niet een traditionele layout te hebben, maar wel is het belangrijk dat alle belangrijke informatie gemakkelijk is te vinden. Work2Work heeft een sjabloon ontwikkeld dat zorgt dat jouw CV zeer overzichtelijk en leesbaar is. Kies een layout dat bij jou past.